info femielie Elschot

Links op de foto Bernardus Wilhelmus (Bernard) Elschot [85],  geb. te Lichtenvoorde op 17 apr 1881, aannemer,  ovl. te Bredevoort op 2 jan 1958. Hij zet zijn zoon in de hoek vanwege het uithalen van kattenkwaad op de bouwplaats.

De familie Elschot is van oorsprong afkomstig uit Ruurlo. Hun erf en goed lag daar in het buitengebied. Wanneer je in het dorp Ruurlo vanaf de P.C. kerk naar het noorden rijdt en vervolgens de Wildenborchseweg inslaat vind je, buiten de bebouwde kom, aan de linkerhand de Herkampweg. De eerste boerderij aan de rechterkant van de weg draagt de naam 'Elschot'.


Het eindpunt van de Elschot-genealogie ligt op 4 januari 1962. Dan overlijdt Berendina Ubbink, de weduwe van grootvader Bernardus Wilhelmus Elschot, te Bredevoort. Al hun 48 kleinkinderen zijn geboren, van wie er 4 zeer jong zijn overleden. Deze en die van hun ouders, de 12e generatie wordt wel vernoemd , maar niet meer beschreven. Redenen daarvoor zijn dat sommige levende personen bezwaar kunnen maken tegen openbaarmaking van hun persoonlijke gegevens en dat feiten ondersteunende bewijzen zich bevinden in nog niet openbare archieven.


Auteur Willem Elschot is geboren als zoon van Theodorus Elschot, Hoofdonderwijzer aan de Lagere school te Hengelo (O). Op de foto boven zie je links zijn opa Bernardus Elschot.

Spreiding van de familienaam Elschot. Niet bekend is of alle Elschot's dezelfde oorsprong hebben. 

De naam Elschot

 

De achternaam van de Elschots  is vermoedelijk ontstaan door te refereren aan een houtwal.Volgens het boek Oost-Nederlandse familienamen van B.J. Hekket is Elschot een Achterhoekse familienaam die vooral in Aalten, Lichtenvoorde en Ruurlo voor komt. Er wordt rond 1500 in Ruurlo al geschreven van Elschaete, tho Elsschot. Een naam die in de loop van de generaties verandert in Elschot.

 

Volgens Hekket kan de naam Elschot op twee manieren worden verklaard;

 

♦ Een schot is een afgeschoten stuk land dat is begroeid met elzen (Alnusglutinosa).

♦ De naam kan ook gelezen worden als Els-coten en dan wordt er een kote of kate (hut, huisje of

   schuurtje) bedoeld dat toebehoorde aan ene Els.

 

De naam Els stamt af van het oud-Hollandse Elizo, een verkleinwoord van Elo, van 'Eli'. 

Meer over de Elschot's 

 

Klik op een van de onderstaande (rode) omschrijvingen en lees meer over de vernoemde persoon. De Romeinse cijfers voor de persoon geven de generatie aan en het getal tussen de [haakjes] is het persoonsnummer in de parenteel van de familie.

Femielie

 

Webmaster Gerhard Kwak

 

Website van de Achterhoekse & Twentse families Kwak, Elschot, ten Thij en Goossen.

 

Neem contact op met:

 

Adres: Wielseweg 3-57, 3896 LA Zeewolde

Email: g.kwak@kpnmail.nl

 

© 2018 - 2020 Gerhard Kwak, Zeewolde.  All Rights Reserved