Bernard - 85 - Rijnreisje

Bernard Elschot en Dina Ubbink.

50 jaar getrouwd

Reisje langs de Rijn

 

Bernard Elschot (73) en zijn Dina Ubbink (71) jaar zijn op de bijgeplaatse foto 50 jaar getrouwd. Een heel karakteristieke foto. Bernard met afgewende blik en met in de borstzak zijn 2 onafscheidelijke pennen. Dina kijkt recht in de lens. De foto is omstreeks die tijd geschoten en was de voorbode van een feestelijk cadeau voor de hele familie. Het aannemers bedrijf van Bernard liep na de oorlog uitstekend en ze hadden genoeg gespaard voor een groot feest: 'een reisje langs de Rijn'. Met de hele familie in de bus gedurende drie dagen langs de Rijn. Een pure happening voor alle zoons en dochters met echtgenotes en kleinkinderen. Zeker wanneer je bedenkt dat in die tijd een reis naar het buitenland echt uitzonderlijk was. Alle kinderen boven de 10 jaar mochten mee. Een uitzondering werd gemaakt voor Leo Kwak (6 jr.), de zoon van slager Gerrit. Die kreeg kort voor deze trip zijn arm in een electrische waswringer en mocht mee als troost. Het feest werd gehouden van maandag 2 tot en met woensdag 4 augustus 1954. De familie die niet in de Achterhoek woonde kwam een dag van te voren naar Winterswijk en sliep bij de overige familie. Alleen dat al was feest. 

Elektrise wasmachine

met wringer

Het gouden paar.

Uitspanning Bunte Kuh aan het riviertje de Ahr bij Altenahr.

Liedje van Louis Davids

Ja, zoo'n reisje langs de Rijn, Rijn, Rijn

's Avonds in de maneschijn, schijn, schijn

Met een lekker potje bier, bier, bier

Aan den zwier, zwier, zwier

Op de rivier, vier, vier

Zoo'n reisje met een nieuwerwetse 

                                      schuit, schuit, schuit

Allemaal in de kajuit, juit, juit

't Is zoo deftig, 't is zoo fijn, fijn, fijn,

Ja , zoo'n reisje langs de Rijn

 

Familiefoto Dechenhöhle bij Iserlohn

De informatie over deze reis danken we aan Ria Elschot uit Hengelo, toen 17 jaar. Ze verzamelde ansichtkaarten van de hele reis en noteerde achterop de kaart de bijzonderheden.

 

Maandag 2 augustus

Op maandag kwam de bus voorrijden in Winterswijk. De hele familie stapte in en vertrok via Bredevoort waar het jubilerende echtpaar, Gerard Elschot met vrouw Annie en dochter Gerdi instapte evenals een voor ons onbekend echtpaar (17 & 19 op de foto). Vermoedelijk was het een broer van Dina Ubbink en zijn vrouw. Via Bocholt vertrok het hele gezelschap naar Duitsland.

 

Als eerste werd de Dechenhöhle bij Iserloh (1) bezocht. Een hele rit want deze druipsteengrot lag achter Dortmund. De rit was best wel spannend want we kwamen nog veel oorlogsruïnes tegen. De grot was voor menigeen een openbaring, maar best wel fris om te bezoeken. Bovenstaande foto werd daar geschoten. Een prachtig familieplaatje. 

 

Nog diezelfde dag vertrokken we richting Keulen (2). Daar gebruikte het gezelschap de avondmaaltijd en overnachtte in een plaatselijk hotel.

 

Dinsdag 3 augustus

Na een echt Duits ontbijt met knapperig broodjes vertrok de bus naar Königswinter (3) richting Drachenfels. Een oude ruine. Wim Elschot (26 op de foto) Herinnert zich nog levendig dat Opa de kaartjes voor de tandradbaan moest betalen en daarvoor een portefeuille uit de binnenzak trok die een hele pak bankbiljetten bevatte. Een moment dat hij tot op heden niet is vergeten. Zijn 'rijke' opa steeg nog meer in zijn bewondering. Na dit bezoek ging de bus langs de Rijn tot Boppard (4). waar iedereen aan boord ging van een raderboot  die over de Rijn voer langs de Loreley (4a) naar Bingen (5).

 

De Loreley was toen een berucht punt langs de Rijn omdat daar, volgens overlevering, de langsvarend schippers door de waternimf Loreley werden verleid met haar gezang en zo tegen de rotsen te pletter sloegen. De Loreley is een rots van 132 meter hoog vlak bij de stad Sankt Goarshausen tussen Koblenz en Wiesbaden. De Rijn stroomt er in een scherpe bocht omheen en is hier op zijn smalst. Er staat een stevige stroming. Mede daardoor zijn hier veel schepen vergaan. Voer voor spannende verhalen en legendes. Met name die van de waternimf. In de jaren 50 van de vorige eeuw een plek die vaak door toeristen werd bezocht. 

 

Na de cruise ging de club in Bingen van boord en vertrok men naar Rüdesheim (6). Daar namen ze de intrek in een groot hotel waar nog lang van de prachtige avond werd genoten. Vooral de oudelui zullen zich uitstekend vermaakt hebben met bier en wijn. 

 

Woensdag 4  augustus.

Op de laatste dag vertrok het gezelschap weer richting de Achterhoek. Maar onderweg was er nog een grote verrassing. Opa liet de bus, tussen Koblenz en Bonn, afslaan richting Altenahr (7). Daar was een uitspanning, de Bunte Kuh, waar de feestelijke vakantie werd afgesloten met een feestelijke lunch en een borrel na. Grappig was wel dat daar een 'nep-ijsbeer' rond scharrelde. Waarom? Dat zal wel altijd een raadsel blijven. Marketingstunt? Gezellig was het wel.

Femielie

 

Webmaster Gerhard Kwak

 

Website van de Achterhoekse & Twentse families Kwak, Elschot, ten Thij en Goossen.

 

Neem contact op met:

 

Adres: Wielseweg 3-57, 3896 LA Zeewolde

Email: g.kwak@kpnmail.nl

 

© 2018 - 2020 Gerhard Kwak, Zeewolde.  All Rights Reserved