Bernard Elschot - 85 - aannemer

Ubbinkshuis

Inschrijving Handelsregister van de Kamer van Koophandel en Fabrieken op 8 december 1945

Aannemer Elschot

 

Bernard Elschot was destijds in Bredevoort en omstreken een alom bekend aannemer. Het bedrijf werd door Bernard SR. op 19jarige leeftijd opgericht in 1900. Op 8 december 1945 werd de firma Elschot opgericht. Een vennootschap tussen B.W. Elschot en zijn zonen Hendrik, Bernard en Gerrat. Het hoofdkantoor was gevestigd 't Zand 9 in Bredvoort en het bijkantoor  aan de Groenloseweg 84 waar Bernard jr. toen woonde.  De firma Elschot werkte aan verschilende projecten die we heden ten dag nog steeds kunnen bewonderen. Bekend is dat zijn bedrijf woonhuizen bouwde in Winterswijk, Terborg, Gaanderen en Tolkamer. In Winterswijk bouwde hij onder andere de slagerij van Gerrit Kwak op het Weurden Nr. 32. Gerrit was getrouwd met zijn dochter Gerda. Voor zijn eigen gezin bouwde Bernard zijn Zandlust.

 

Huize Zandlust

De familie woonde al jaren in het oude Ubbinkshuis op het Zand in Bredvoort. Het oude huis was echter totaal uitgewoond en voldeed niet meer aan de eisen van de tijd. Bernard beloot daarom een nieuw huis te bouwen. De gemeente Aalten keurde zijn eigen ontwerp goed op 4 februari 1927. De bouwkosten werden begroot op fl. 6000.00. Ook nu nog staat het huis bekend om zijn meesterlijke voegwerk en verschillende staaltjes van metselkunst die Bernard gebruikte. Bij de bouw werd een onderaardse gang aangetroffen. Die liep schuin onder het pand door richting richting het voormalige kasteel van Bredevoort. Vermoedelijk is deze gang in de oorlog gebruikt bij de aanleg van een schuilkelder rechts van het huis.

 

Zandlust kort na de bouw                                                               Zandlust anno 2018

 

Het bleef niet bij woonhuizen alleen. Ook voor grotere projecten draaide de firma zijn hand niet om. Ze bouwden onder andere:

 

Marechaussekazerne in Aalten

Waarschijnlijk nog dat zelfde jaar kreeg Bernard de opdracht voor de bouw van een marechausseekazerne aan de Ringweg in Aalten. De bouw verliep voorzpoedig want de militairen konden het pand in 1928 betrekken. Ze hebben er gebruik van gemaakt tussen 1928 -1943 en van 1946 -1968. Anno nu is het geen kazerne meer, maar is het gebouw omgevormd tot en woonhuis voor 4 gezinnen. 

 

Postkantoor in Terborg

Vermoedelijk gaf de staat de opdracht voor de bouw, want de PTT was toen een overheidsbedrijf.In het blad van de historische vereniging ADW (Aalten Dinxperlo en Wisch)  wordt vermeld dat de bouw aan Elschot werd gegund voor

fl. 59.580.00. Wellicht dat de bouw van de Marechausseekazerne in Aalten die ook door hen met goed gevolg werd gerealiseerd heeft meegeholpen met het binnenhalen van deze opdracht. Per slot kwam deze opdracht ook van de overheid.  De bouw begon in 1940 en duurde vanwege de oorlog en de daaruit voortvloeiende problemen als gebrek aan bouwmaterialen en wellicht ook aan personeel tot 1942. 

 

Douanekantoor Tolkamer

Het douanekantoor op de foto zoals het er in 1949 uitzag. Het staat er al sinds 1929. Elschot heeft waarschijnlijk na de Tweede Wereldoorlog herstelwerkzaamheden verricht. 

Marechaussekazerne Aalten

Het oude postkantoor op het ST. Jorisplein

in Terborg.

Douanekantoor Tolkamer

Femielie

 

Webmaster Gerhard Kwak

 

Website van de Achterhoekse & Twentse families Kwak, Elschot, ten Thij en Goossen.

 

Neem contact op met:

 

Adres: Wielseweg 3-57, 3896 LA Zeewolde

Email: g.kwak@kpnmail.nl

 

© 2018 - 2020 Gerhard Kwak, Zeewolde.  All Rights Reserved