Gerhard trouwt

Trouwfoto van

Gerhard Kwak en Dora Frieda Hedwig Möller

12 mei 1899

Römerstrasze 11, Bocholt. Anno 2008

Gerhard & Hedwig trouwen

Amper twee jaar na het overlijden van Hubert treden Gerhard en Hedwig in het huwelijk op 12 mei 1899 te Bocholt (D). Gerhard is dan 24 en Hedwig is nog maar 21 jaar. Vader Möller was schijnbaar blij met de keuze van zijn dochter, want hij maakte voor haar een kast, een wastafel en verschillende bedden. Moeder Möller was minder gelukkig met de keuze van haar dochter. Vrouwelijk intuïtie? Zij beschreef Gerhard, volgens zus Nel, altijd wat verachtelijk als:‘denHolländer’.

Eheschlieszung (trouwboekje) 12 Mei 1899

Ze gaan wonen aan de Römerstrasse 11 in Bocholt. Al snel worden de eerste kinderen geboren. In 1900 Paul, in 1902 Maria, in 1904 Hedwig, in 1905 Ida en in 1907 Otto. Het eerste leed heeft het jonge paar dan al ondervonden want dochter Hedwig overleed al na drie maanden. De dokter die er snel bijgeroepen wordt constateerde wiegendood.

 

In de tussentijd is Gerhard bezig met verkoopactiviteiten in de hele streek. Hij is erg veel van huis en dat gaat hem steeds meer tegenstaan. Ook de handel werd er schijnbaar niet beter op, want hij doet van alles om aan de kost te komen.

Archief Bocholt: "Lästiger Ausländer". 

 

Op 12 oktober 1907 werd Gerhard uit Duitsland uitgewezen. In de officiële papieren staat hij te boek als ‘Höcker’ dat zoveel betekent als kleinhandelaar of marskramer. Wellicht dat hij daarbij over de schreef ging, want hij werd gekwalificeerd als ‘lästiger Ausländer’. Volgens de archivaris van het archief in Bocholt is dat een kwalificatie die werd gebruikt wanneer er sprake was van ‘Kleinkriminalität’ (kleine criminaliteit). Zaken als bijvoorbeeld belastingontduiking, diefstal en leuren of venten vielen daaronder. Het zal wel niet zo’n vaart hebben gelopen, want dan was hij wel veroordeeld tot een boete of gevangenisstraf. Het resultaat is dat het gezin naar Winterswijk verhuist en zijn intrek neemt in hotel annex stalhouderij de Adlerhof aan het Weurden.


Waarom ze hotel Adlerhof kopen is niet duidelijk. Moeder Hedwig was geen geweldige kok. Volgens dochter Nel kon ze maar net een potje koken. Het enige dat we kunnen aannemen is dat Johannes Gerhard bekend zal zijn geweest met het hotelwezen vanwege zijn vele reizen met naaimachines.

 

Femielie

 

Webmaster Gerhard Kwak

 

Website van de Achterhoekse & Twentse families Kwak, Elschot, ten Thij en Goossen.

 

Neem contact op met:

 

Adres: Wielseweg 3-57, 3896 LA Zeewolde

Email: g.kwak@kpnmail.nl

 

© 2018 - 2020 Gerhard Kwak, Zeewolde.  All Rights Reserved