Jaap Groot - 208

Gezinsblad van Ida Kwak &  Jaap Groot

 

Jaap Groot [208],

geb. te Bovenkarspel op 13 apr 1903,

Boer, Bruiloftsmuzikant,

ovl. (ongeveer 65 jaar oud) te Hoorn circa 1969.

♥ relatie [44]

Trouwfoto Ida Kwak en Jaap Groot in 1955

De gezinnen Forrer en Groot bij het huwelijk in 1955. Met name de namen van de familie Groot zijn niet bekend en er is ook enige twijfel bij de namen van de Forrer's. Wie het weet mag het zeggen.

Bovenste rij|: 4e van links Frits Forrer?, 5e Paul Forrer, 7e Hedwig Forrer, 9e Joop Forrer.

Onderste rij: 1e van links Clasien Forrer, 2e Engeline Forrer.

Het overgrote deel van de bruiloftsgasten is onbekend. Alleen op de voorste rij die op de stoelen zit zijn vlnr. herkenbaar:


Op plaats 4: Agnes,5: Maria, 7: Jaap Groot, 8: Ida,9:  Nel en op de 11e plaats Paula

Ida met kinderen en vrienden voor café Rust Wat

Na het overlijden van Herman in het Noord-Hollandse St.Pancras huwde Ida in 1955 voor de tweede keer. Dit keer met Jaap Groot boer en bruiloftsmuzikant. Hij was een weduwnaar met negen kinderen. Frits:


“Hij kwam bij ons langs om mijn moeder te verleiden. Hij was een keuterboertje dat nooit verder van huis was geweest dan dertig kilometer. Een kleine vrolijke man met een hart van goud en erg muzikaal. Hij speelde op het kerkorgel, de trekharmonica en regelmatig op de piano in het café. Ida had veel schik met hem. Dus wat wil je dan nog meer. Hij had zijn boerderijtje verkocht en betaalde de hypotheek van het café af. Mede door Jaap Groot beleefde mijn moeder in St.Pancras, denk ik, de dertien beste jaren van haar leven. Veel liefde en weinig zorgen.”


Volgens een aantal leden van de familie Kwak was Jaap Groot eigenlijk geen partij voor Ida. Hij had negen kinderen en was absoluut geen zakenman. Maar de familie Kwak stond wel vaker snel klaar met haar standpunt. Ida en haar Jaap hadden het samen goed. Ze zijn zelfs een keer samen naar Amerika geweest om zoon Paul op te zoeken. Als cadeautje voor de kinderen hadden ze voor iedereen een pyjama meegebracht die door ihet hele stel tegelijkertijd werd geshowd. Dolle pret.

Voor de neefjes en nichtjes was het ‘verre westen’ vaak een feest. Ze gingen regelmatig logeren. Dat was natuurlijk perfect. Helemaal naar Noord-Holland aan zee. Ze sliepen vaak op de grote zolder. Deze was in de lengte door een gordijn gedeeld in een jongens- en een meisjeskant. Onwennig was wel het lawaai dat uit het café kwam en Thea Kwak vertelde dat ze daar vaak bang was voor de bliksem omdat die aan zee zoveel erger was dan wat zij in Winterswijk gewend was. Er was altijd veel lol. De jeugd vermaakte zich uitstekend. Zo speelde Paul vaak piano en Frits drums en dat was weer aanleiding tot veel plezier.


Na een aantal jaren het café gedreven te hebben werd de zaak verkocht en woonden Ida en haar Jaap in Egmond aan Zee. Ze hadden het samen goed tot dat het noodlot weer toesloeg.


Ida verongelukte in Noord-Holland tijdens een rijles. De laatste les voor het examen werd ze in de flank geraakt door een dronken automobilist. Ze overleed enkele uren later in het St.Elisabeth ziekenhuis te Egmond aan Zee op de 16e september1966. Haar man JaapGroot overleed in1969

Ida Groot-Kwak                                Krantenbericht

Bidprentje

Neem contact op met:

 

Adres: Wielseweg 3-57, 3896 LA Zeewolde

Email: g.kwak@kpnmail.nl

 

Femielie

 

Webmaster Gerhard Kwak

 

Website van de Achterhoekse & Twentse families Kwak, Elschot, ten Thij en Goossen.

 

© 2018 - 2020 Gerhard Kwak, Zeewolde.  All Rights Reserved